top of page

ADRENALINE EN ANGST op de MOUTAINBIKE

Mountainbiken is een heerlijke manier om de natuur te verkennen, je conditie te verbeteren en de adrenaline te voelen terwijl je over trails rijdt. Maar rijden met een mtb kan ook best eng zijn, vooral als je jezelf uitdaagt om moeilijker terrein te verkennen. Ik weet dat het voor mij (Romy) in het begin behoorlijk intimiderend was om over rotsachtige trails te fietsen en obstakels te overwinnen: denk aan een boomstam van 15 cm.


Hieronder volgen enkele tips om meer vertrouwen te krijgen op de mountainbike en om angsten te overwinnen:


Ken je grenzen:

Het is belangrijk om te weten wat je kunt en niet kunt op de trails. Begin met gemakkelijkere routes, rijdt steeds je eigen tempo en werk jezelf langzaam op naar moeilijkere uitdagingen. Als je jezelf dwingt om te snel te gaan of te moeilijk terrein te navigeren, kun je gewond raken en je vertrouwen verliezen.


Werk aan je techniek:

Neem de tijd en volg lessen "start 2 mountainbike" om je techniek te verbeteren. Werk aan het balanceren op je fiets en het nemen van bochten. Oefen ook het overwinnen van obstakels zoals rotsen, wortels en boomstammen. Hoe meer vertrouwen je hebt in je techniek, hoe vlotter je over trails zult rijden.


Fiets met anderen:

Fietsen met andere mensen kan je helpen om je meer op je gemak te voelen tijdens het rijden. Je kunt van elkaar leren en elkaar aanmoedigen om uit je comfortzone te stappen. Zorg ervoor dat je met mensen fietst die op hetzelfde niveau zitten of (iets) beter zijn dan jij, zodat je van hen kunt leren.


Blijf gefocust:

Het is belangrijk om gefocust te blijven tijdens het mountainbiken. Houd je ogen op de trail gericht en let op de obstakels voor je. Als je afgeleid raakt, kun je schrikken en fouten maken. Blijf geconcentreerd en je zult meer vertrouwen hebben op de trails. Kijk steeds ver vooruit, in de richting waar je naartoe wil. Je mountainbike volgt vanzelf.


Angsten overwinnen op de trails is geen gemakkelijke taak. Maar de adrenaline die vrijkomt wanneer je je angst aan de kant schuift tijdens het nemen van die ene technische afdaling is het méér dan waard. Ik hoop dat deze tips je helpen om meer vertrouwen te krijgen op je mountainbike én je zin om te fietsen vergroot. Blijf gefocust, werk aan je techniek en fiets met anderen om je meer op je gemak te voelen. Vergeet niet te genieten van de rit, want uiteindelijk is dat waar het allemaal om draait!
Comments


bottom of page